Livredderne efter flere farlige episoder i Nordjylland: Pas på revlehuller

Livredderne opfordrer til at bade mellem livreddernes flag på strandene, så du undgår revlehuller.
dato

Sommervejret i Danmark er blevet lidt lunere, og det har givet flere mennesker på strandene. Rundt om i landet har det ført til flere farlige situationer. Bl.a. har fralandsvind igen udfordret badegæster, og andre steder er folk blevet fanget i revlehuller. Også i den kommende uge forventes der fint sommervejr, der kan trække badegæster til vandet, så vælg en strand med livreddere, og bevar roen, hvis du bliver fanget i et revlehul, lyder opfordringen fra TrygFondens kystlivreddere.

Mange badegæster fandt vej til strandene i den seneste uge, der bød på flere solrige dage. Vinden skabte dog farlige situationer rundt omkring i landet, og livredderne måtte flere gange hjælpe badegæster, der grundet vindforholdene var kommet i problemer. Bl.a. oplevede flere at blive fanget i et revlehul.

Et revlehul – også kendt som et hestehul – er en fordybning i strandens revler, hvor der under bestemte vind- og bølgeforhold opstår en udadgående strøm, der fører vand tilbage fra stranden og ud i havet. Det er netop denne strøm, der kan være farlig, hvis man bliver fanget i den og prøver at kæmpe imod.

- Et revlehul er som udgangspunkt ikke farligt, hvis man ved, hvordan man skal tackle det. Men bliver man fanget i et revlehul og begynder at kæmpe imod, så kan det blive rigtig farligt. Selv dygtige og rutinerede svømmere kan drukne i udmattelse, hvis de går i panik og prøver at kæmpe imod strømmen. I et revlehul vil man blive trukket ud, men ikke ned under vandet. Så det er vigtigt at bevare roen og lade sig føre ud med strømmen, til den er mindre stærk, og så skal man svømme til siden langs stranden, hvorefter man kan bruge bølgerne til at komme ind mod land igen, siger Anders Hammer, uddannelsesleder i TrygFonden Kystlivredning.

Vælg en strand med livreddere

Der er revlehuller alle steder, hvor der er revler. Langs de danske kyster er der adskillige revlehuller, men som regel er det kun under bestemte vind- og bølgeforhold, at revlehullerne kan blive farlige for badegæster. Man kan typisk spotte et revlehul, hvor der ikke er bølgebrydning, og hvor man ikke kan se bølgeskum.

- Revlehuller kan forekomme langs alle de danske kyster, så ingen strande er undtaget, uanset hvor harmløse de ser ud. Derfor anbefaler vi at vælge en strand med livreddere og altid bade mellem flagene, for her har livredderne sikret sig, at badeforholdene er forsvarlige. Både børn og voksne er også altid velkomne til at komme hen og tale med livredderne om, hvad man skal gøre, hvis man fx bliver fanget i et revlehul eller pludselig kommer ud i andre farlige eller uforberedte situationer på stranden, siger Anders Hammer.

Sådan tackler du et revlehul

1.    Kæmp ikke imod

2.    Bevar roen og lad dig flyde med strømmen. Du bliver ikke trukket ned under vandet

3.    Når strømmen ikke længere er så kraftig, så svøm til siden og langs med stranden og derefter ind til land igen 

Se, hvordan du tackler et revlehul, her: Sådan tackler du et revlehul

Sådan redder du andre ud af et revlehul

Hvis du ser nogen kæmpe mod strømmen i et revlehul, skal du undgå selv at svømme ud i det. Gør i stedet følgende:

1.    Kontakt en livredder, hvis der er en på stranden. Hvis der ikke er en livredder, skal du ringe 1-1-2 eller få nogen til at gøre det

2.    Råb til den nødstedte, at vedkommende ikke skal kæmpe imod, men svømme til siden

3.    Kast noget, der kan flyde, ud til den nødstedte, fx en redningsvest, en redningskrans eller en stor bold

 4 alvorlige aktioner i Nordjylland i uge 30

Tornby Strand, 24. juli

Livredderne er ved at pakke udstyr sammen kort før lukketid, da en badegæst informerer dem om, at to personer er fanget i et revlehul 50 meter væk fra livreddernes primære zone. Den ene livredder svømmer ud til de nødstedte, mens den anden bliver på stranden og holder overblik. Livredderen i vandet rækker en redningstorpedo ud til den første, som kan hjælpe med at holde personen oppe, hvorefter livredderen svømmer ud til den anden. Livredderen svømmer begge personer ind med assistance fra sin makker på det sidste stykke.

Tornby Strand, 24. juli

Efter lukketid observerer livredderne en ældre herre på et boogieboard fanget i samme revlehul, som de mindre end en halv time tidligere reddede to badegæster væk fra. Den ene livredder svømmer ud til manden og får hjulpet ham ind til land, mens den anden livredder assisterer fra stranden.

Løkken Strand, 26. juli

Livredderne bliver lige før lukketid ringet op af alarmcentralen, der fortæller, at der er fundet en person i vandet ved molen. Livredderne kører ud på molen, hvor badegæster har hevet en ældre mand halvt op. Livredderne får trukket ham længere op, tjekker hans bevidsthed og vejrtrækning og påbegynder derefter livreddende førstehjælp. Senere ankommer ambulancen og en læge, der efter nogle yderligere minutters forsøg på genoplivning erklærer manden død.

Palmestranden, 27. juli

Livredderne observerer tre personer ved en SUP – to kvinder og en dreng. Den ene kvinde går ind til land, mens de to andre bliver ved SUP’en, som de dog har lidt svært ved at styre. De driver rundt og bliver fanget i kraftigere fralandsvind, og selvom de prøver, kan de ikke komme ind til land. Den ene livredder sejler ud til de to, der viser sig at være mor og søn, og de er begge glade for at få hjælp.

Kilde: Redaktionen