Løkkens historie byder på kunst og kultur

Kilde: Redaktion
Profilbillede
Helena Falsig

Løkken har rødder tilbage til 1678, og dens historie byder på alt fra billedesamlinger til lystfiskeri. 

I år 1678 ankom de første to beboere til Løkken, og derfra startede byens udvikling. Da Napoleonskrigene kom til landet i 1807, var Løkken vokset til en by af større betydning. 

Løkken havde stor betydning for handelsforbindelsen mellem Danmark og Norge, så stor at Kong Frederik VI anlagde en skanse i Løkken. Med byens mange års handel med Norge og et blomstrende fiskeri passerede Løkken de 1000 indbyggere i 1890.

Der skete generelt en større udvikling af Løkken, bl.a. da Løkken Kirke blev opført i 1884, og Sømærket i 1898. Derudover blev Løkken en stationsby i 1913. Denne positive udvikling af Løkken bidrog til øgede turisme til byen.

Der blev d. 9 april 1940 sat en brat stopper for Løkkens positive udvikling, da tyskerne var kommet til landet under krigen. I 1941 var Løkkens frodige strande fyldt med bunkere. Byggeriet af bunkerne fortsatte op gennem krigen og byen var dermed omringet af både minefelter og pigtråd. 

Efter krigen var hovederhvervet i Løkken fiskeri, som mange levede godt af i mange år, men i 1960`erne var fiskeriet i nedgang, hvor torske- og hummerbestanden svandt ind, som gjorde det svært at leve af. 

I dag lever Løkken i høj grad af turismen, hvor turister hvert år valfarter til byen.

Meget af Løkkens historie kan man selv opleve, når man går sig en tur rundt i byens gader og langs stranden. Et besøg på Løkken Museum, Kystfiskerimuseet og Løkken Billedesamling vil give dig et indblik i byens historie og give dig en viden om Løkkens udvikling. 

Flere artikler